Skatteetaten ♥ deg

Det skal være smertefritt å gifte seg – også på skatteetaten.no.

Frieriet er utført og planleggingen av den romantiske bryllupsfeiringen er i gang. Så kommer Skatteetaten og krever at du fyller ut en rekke skjema. Du får nemlig ikke gifte deg før vi i Skatteetaten har sagt at det er greit. Vi må sjekke at du oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. På saksbehandlerspråket heter det «prøving av ekteskapsvilkårene».

Det er ikke veldig romantisk. Vi innrømmer det. Ikke er det så lett heller, å manøvrere mellom alle skjemaene.

Sporreboks24 000 ekteskap  15 000 telefoner
I 2012 var det rundt 24 000 par som giftet seg i Norge, ifølge SSB. I løpet av det samme året besvarte Skatteetaten nær 15 000 telefoner om prøving av ekteskap, viser tall fra kundeloggen vår. Det betyr at mange ikke fant, forsto og fikk til på nett, slik vi ønsker.

Fant du det du lette etter?
Blant personene som svarte på spørsmålet «Fant du det du lette etter?» på sidene om ekteskap i 2012, var det 23 prosent som sa «ja». Ikke godt nok, konkluderte vi. Ordet «ja» er jo rimelig essensielt når man skal gifte seg.

Fritekstfeltet i spørreboksen ga oss indikasjoner på at mange ikke vet hvilke godkjenninger som kreves, eller hva de heter. I tillegg mangler mange en overordnet forståelse for den formelle prosessen, og rekkefølgen i den.

Vi inviterte fire veiledere fra førstelinje til en workshop, veiledere som til daglig svarer på spørsmål om ekteskap og derfor vet hvor skoen virkelig trykker. De hjalp oss med å tegne ned og beskrive den formelle prosessen for å gifte seg. Vi var nøye på at de skulle bruke de ordene folk bruker når de ta kontakt med oss, ikke det interne saksbehandlerspråket i Skatteetaten.

Hjertearbeid med resultater
Vi brukte innspillene fra spørreboksen og workshopen til å utvikle en steg for steg-guide, som vi har kalt Veien til ekteskapet. Den hjelper brukeren til å forstå hva hun skal gjøre, hvor i prosessen hun er og hva som gjenstår. Den forklarer hvilke papirer som må fylles ut (vi skriver «papirer», ikke «prøvingsattest») og beskriver dialogen med vigsler.

Også har vi gjort det litt hyggelig. For selv om få av oss i nettredaksjonen er smidd i hymens lenker, har vi skjønt at det pleier å være ganske fint. Da skulle det bare mangle at det er litt hyggelig på skatteetaten.no også:

Ekteskap steg for steg 5

Hjertearbeidet har gitt resultater. Guiden har vist seg å være veldig delbar i sosiale medier, og 56 prosent av de som gir nå gir oss tilbakemelding i spørreboksen, svarer «ja».

Det er godt over skillsmisseraten.