Gründer Astrid Skreosen krever endring

Gründer Astrid Skreosen forventer at Skatteetaten legger til rette for at arbeidshverdagen hennes blir bedre. Har du forslag til hvordan vi forenkle?

Tekst: Live Sandven Slettebø og Dagny Fredheim
Foto: Bård Brinchmann Løvvig

«Jeg var hjelpepleier på vei til å bli gründer og bedriftsleder – ikke revisor»
Astrid Skreosen

– Hvorfor har du tatt ut 50 000 kroner fra firmaet? Den nyetablerte bedriftslederen Astrid Skreosen blir oppringt av styrelederen sin sent på kvelden.

Året er 2008 og Skreosen vet utmerket godt at hun ikke har tatt ut penger fra det nyoppstartede firmaet sitt Asap. Likevel knyter det seg i magen på henne, hun husker de lange kveldene hun har sittet med regnskapet til bedriften. Det hun imidlertid har gjort er å  unnlate å sette skattetrekket inn på skattetrekk-kontoen. Hun betalte istedenfor skattetrekket direkte via bedriftskontoen. Hun har gjort dette fordi hun trodde det var greit, ikke for å lure unna noe.

– Heldigvis hadde jeg tatt vare på dokumentasjonen som viste hva som hadde blitt gjort. Jeg ville selvsagt aldri forsøkt å trikse med noe. Jeg kunne ikke regnskap, moms eller andre skatteregler da jeg startet opp. Jeg var hjelpepleier på vei til å bli gründer og bedriftsleder – ikke revisor, legger hun til.

Astrid_2

Lei av å vaske
Utgangspunktet for gründertilværelsen startet  klokken  05.00 i 2003, etter endt nattevakt på føden på Skien sykehus. Skreosen var lei av vaske etter utallige fødsler hvor lakenet skled rundt og ikke passet fødesengen, og resultatet ble søl og gris på gulvet.

– Jeg tenkte at dette må kunne gjøres bedre. Og jeg bestemte meg for at det skulle jeg finne ut av, forteller hun.

Nå produserer hun et veldig tynt, superabsorberende laken som passer til fødesengen, som beskytter madrassen mot fukt og som fører til mindre avfall og vasking.

– Reglene skulle vært enklere og nye næringsdrivende må få mer opplæring og bedre oppfølging. Man burde ikke trenge å være så usikker som jeg var, utdyper hun.

Forslag til tiltak?
Selv har hun flere konkrete forslag til tiltak.

– Selvangivelsen for næringsdrivende burde for eksempel vært mye mindre komplisert, og ikke minst enklere å fylle ut. Man kunne kanskje hatt en sånn løsning at du ikke kom videre i selvangivelsen hvis det du  fylte ut virket totalt ulogisk. Et annet forslag er obligatoriske kurs for nye næringsdrivende. Det kunne vært sånn at hvis ikke du består kurset kan du heller ikke starte opp, foreslår hun.

Skreosen legger til at det er bedriftseierens ansvar å sette seg inn i regelverket, men at det er Skatteetatens ansvar å legge til rette for at det ikke blir en nærmest umulig oppgave.

– Hvor mange elever på yrkeslinja på videregående skole vet hva moms er for eksempel? Og når den trer i kraft? Eller forskjell på enkeltmannsforetak og AS? Start der, oppfordrer hun.

Har du forslag til hvordan Skatteetaten kan forenkle for næringslivet? Skriv gjerne en kommentar under saken.