Henrik var skattedirektør for en dag

Nyttig og lærerikt. Slik oppsummerte Henrik Holmen dagen med og som skattedirektør Hans Christian Holte.
Til daglig går Henrik Holmen på byggtekniske fag på Eilert Sundt videregående studiested i Farsund. Det var prestasjonene som daglig leder i ungdomsbedriften Bèton UB som sikret Farsundgutten plass på «Leder for en dag» som arrangeres av Ungt Entreprenørskap.

– En markering som er så viktig at det krever to skattedirektører, sa Holte da han introduserte paneldiskusjonen med direktører fra politiet, Arbeidstilsynet og UDI, i tillegg til Skatteetaten. Henrik fikk rollen med å intervjue paneldeltakerne.

– En markering som er så viktig at det krever to skattedirektører, sa Holte da han introduserte paneldiskusjonen med direktører fra politiet, Arbeidstilsynet og UDI, i tillegg til Skatteetaten. Henrik fikk rollen med å intervjue paneldeltakerne. Foto: Tiril Rake Helgesen

Intervjuet paneldeltakere
Den 19. oktober fulgte han Hans Christian Holte gjennom en hel dag på jobben, fra skattedirektørens ledergruppemøte (SLG) til tiårsjubileet for Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA) i Skattekvartalet.
– En markering som er så viktig at det krever to skattedirektører, sa Holte da han introduserte paneldiskusjonen med direktører fra politiet, Arbeidstilsynet og UDI, i tillegg til Skatteetaten. Henrik fikk rollen med å intervjue paneldeltakerne.
– Hvilke erfaringer har Arbeidstilsynet gjort seg, spurte han direktør Trude Vollheim. Fagdirektør i politiet, Atle Roll-Matthiesen, fikk spørsmål om hvordan SUA har vært nyttig for politiet og hva som eventuelt kan bli bedre.
– Det var litt skummelt, men gikk veldig bra, sa «skattedirektør» Holmen i etterkant av paneldebatten.

Henrik Holmen var spesielt fornøyd med å delta i skattedirektørens ledergruppemøte. Et møte han trodde skulle bli nokså kjedelig.
– Jeg ble overrasket over hvor gode diskusjonene var, og hvor flinke de andre lederne var. I møtet diskutere vi for eksempel en ny timebestillingsløsning på skattekontorene. Det var nytt for meg at Skatteetaten er så opptatt av kundeservice. Det synes jeg er veldig bra. Skatt er ikke så enkelt, sier Henrik.

– Nyttig med et friskt blikk på etaten
Skatteetaten har over flere år tatt imot nysgjerrig og lærevillige ungdom som er med i «Leder for en dag».
­– Det gjør vi fordi vi trenger arenaer hvor norsk skoleungdom får innblikk i arbeidslivet. Gjennom Ungt entreprenørskap får ungdommer som Henrik mulighet til å utfordre seg selv, se muligheter og oppleve mestring. Erfaringen og kompetansen de får med seg kommer dem og samfunnet til gode. Selv er jeg veldig glad for at Henrik kan se på meg og etaten med et friskt blikk. Det er nyttig, sier Hans Christian Holte.

Leder for en dag er et årlig arrangement i regi av Ungt Entreprenørskap og ManpowerGroup. I går skygget tretti unge talenter hver sin toppleder i arbeids- og næringsliv. Foruten skattedirektør Hans Christian Holte, var kommunalminister Jan Tore Sanner, NHO-president Arvid Moss og ballettdirektør Ingrid Lorentzen blant lederne som hadde med seg ungdom på jobb denne dagen.

192 005 elever i videregående skole har fått erfaring med Ungdomsbedrift siden Ungt Entreprenørskap ble stiftet i 1997. Forskning viser at elever som har drevet Ungdomsbedrift skårer bedre på ferdigheter knyttet til for eksempel å ta beslutninger og vise initiativ.