I morgen kommer selvangivelsen

For første gang får de fleste lønnstakere og pensjonister selvangivelsen sin kun elektronisk. For de fleste av oss er det dermed slutt for selvangivelsen på papir.

Årets selvangivelse er historisk når 3,4 millioner nordmenn i morgen får selvangivelsen kun på nett. Skatteetaten er den første etaten som har tatt i bruk elektronisk kommunikasjon som hovedregel.

 Dette er en milepæl i selvangivelsens historie. Digitaliseringen har ført til at det aldri har vært enklere å motta og sjekke selvangivelsen. Vi ønsker i løpet av få år å gjøre selvangivelsen enda enklere ved å være i forkant og ha en mer løpende kontakt med brukerne, slik at skatteopplysningene hele tiden er oppdaterte. Det betyr at du får enda bedre kontroll på økonomien, og at du unngår eventuelle ubehagelige overraskelser, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Hjelper brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for.

Hjelper brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for.

Ikke betal for mye skatt
Skatteetaten mottar mer enn 50 millioner opplysninger (grunnlagsdata) fra blant annet arbeidsgivere, banker og barnehager for å kunne forhåndsutfylle selvangivelsen. I år er også for første gang skattepliktig salg av eiendom forhåndsutfylt for om lag 22 000 nordmenn.
Selv om selvangivelsen blir stadig enklere, er det like viktig som før å sjekke at de
forhåndsutfylte opplysningene stemmer. Skatteetaten har utviklet en rekke digitale verktøy og kalkulatorer som ligger på skatteetaten.no, og som hjelper folk å finne de fradragene de har rett på. Nytt i år er en veiviser som hjelper deg å sjekke selve selvangivelsen.

 Digitaliseringen gjør også veiledningsarbeidet enklere. Verktøyene på Skatteetatens hjemmesider skal hjelpe brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for, slik at man ikke betaler for mye skatt, sier Holte.

Frist for å levere er 30. april
For 3,4 millioner elektroniske brukere vil selvangivelsen være tilgjengelig natt til torsdag via skatteetaten.no. Disse vil bli varslet på epost eller sms om at selvangivelsen er tilgjengelig. Fra 23. mars vil selvangivelsen også være tilgjengelig elektronisk for de 1,2 millioner personene som ikke tidligere har kommunisert elektronisk med myndighetene, og som ikke har reservert seg mot elektronisk kommunikasjon. 64 000 personer har bedt om å få selvangivelsen kun på papir.
Frist for å levere selvangivelsen er 30. april.

For mer informasjon, kontakt Skatteetatens pressetelefon: 945 01 000